סוגים עיקריים של אשראי דוקומנטרי
אשראי דוקומנטרי בלתי חוזר (Irrevocable Letter of Credit) – אשראי דוקומנטרי בלתי חוזר אינו ניתן לביטול או לשינוי ללא הסכמת הבנק הפותח, המוטב והבנק המוסמך. אשראי דוקומנטרי מסוג זה עדיף ליצואן-המוכר, כיוון שאינו מאפשר לשנות את תנאי העסקה שסוכמו ללא הסכמתו.
אשראי דוקומנטרי עביר (Transferable L/C) – אשראי שהוגדר מראש ובמפורש על ידי הבנק הפותח כאשראי דוקומנטרי בר העברה (Transferable).
למוטב קיימת זכות להעביר את הזכויות לניצול האשראי לצד שלישי (הנעבר). האשראי ניתן להעברה באותם התנאים בהם נפתח. השינויים היחידים שניתן לבצע בעת ההעברה הם שינויים שמיטיבים עם המבקש כגון קיצור מועדים (קיצור מועד אחרון למשלוח סחורה, קיצור מועד פקיעת האשראי) או הפחתת סכומים (הפחתת מחיר יחידה, הפחתת סכום האשראי).
אשראי עביר ניתן להעברה בשלמותו למוטב אחד, או לפיצול למספר מוטבים, הכל בתנאי שסך הסכומים שישולמו לנעברים לא יעלה על סך הכל סכום האשראי הדוקומנטרי. בדרך כלל למוטב השני לא תהיה אפשרות להעביר את האשראי הדוקומנטרי למוטב נוסף אחריו.
אשראי דוקומנטרי מותנה (Standby Letter of Credit או – SLOC) – אמצעי תשלום משני בו הבנק הפותח משלם למוטב רק כאשר המחזיק אינו יכול. אשראי מותנה משולם רק במקרה של הפרה מצד היבואן, בדומה לערבות בנקאית. תשלום האשראי מבוצע כנגד הצגתו, בדומה לאשראים דוקומנטריים מסוגים אחרים. על מנת לממש את הערבות על היצואן להצהיר כי לא קיבל את התשלום בגין עסקה מסוימת ובנוסף להציג את מסמכי המשלוח.
אשראי דוקומנטרי מותנה מסוג "מטריה" (SBLC) – משמש כמטריה למשלוחים שוטפים אשר משולמים באופן שוטף על ידי היבואן ישירות לספק על פי ההסדר ביניהם. האשראי המותנה מהווה סוג של בטוחה שוטפת ומשולם אך ורק במידה והיבואן אינו פורע את חובו. אשראי מסוג זה מתאים למקרים שבהם בין היצואן ליבואן יחסים נמשכים ועסקאות שוטפות ואינם מעוניינים להנפיק אשראי דוקומנטרי נפרד לכל אחת מהן.
אשראי דוקומנטרי מתחדש/מסתובב (Revolving Credit Of Letter) – אשראי מסוג זה נועד להבטיח כי במשך תוקפו ישולם ליצואן חוב עד גובה מסוים שהוגבל מראש.
אשראי דוקומנטרי מאושר/מקוים (Confirmed Letter of Credit) – עסקת אשראי מוסיפה בטחון ליצואן אך בשום אופן אינה בטוחה ב-100%. כדוגמה, בעקבות משבר הסאב-פריים העולמי, בשנת 2012 בנקים רבים נקלעו לחדלות פירעון ולא יכלו לשלם ליצואנים כתבי אשראי שנפתחו על ידם.
אשראי דוקומנטרי מקוים נועד להוסיף שכבת בטחון נוספת ליצואן במקרים שבהם קיים חשש לקיום העסקה, בין אם בשל איתנותו הפיננסית של היבואן, איתנותו הפיננסית של הבנק הפותח או בשל מגבלות על סחר במטבע חוץ.
על פי שיטה זו, מתווסף לעסקה גורם נוסף – בדרך כלל הבנק של היצואן – אשר ערב לתשלום כתב האשראי במידה והיצואן יעמוד בכל תנאי האשראי הדוקומנטרי.
ניתן לחשוב ששיטה זו תהיה נפוצה, אך בפועל הדבר אינו כך. הוספת ערב נוסף לעסקה מייקרת את עלות העסקה בשל העמלות הנגבות בשל הסיכון הנוסף שנוטל הבנק של היצואן.
אשראי דוקומנטרי עם סעיף אדום (Red Clause Credit Of Letter) – אשראי דוקומנטרי מיוחד שבו מאפשר היבואן ליצואן למשוך מקדמות מסכום כתב האשראי הדוקומנטרי כנגד התחייבות היצואן להציג מסמכים המתאימים לתנאי האשראי הדוקומנטרי.
לדוגמה, בעסקה שבה אספקת הסחורה ליבואן מותנית ברכישה של חומרי גלם על ידי היצואן, עשוי מכתב האשראי לאפשר תשלום מקדמה ליצואן לאחר שיתקיימו תנאים המוכיחים כי רכש חומרי גלם הנדרשים עבור היבואן. שיטה זו כרוכה בסיכון מוגבר ליבואן מאחר שתשלומים מבוצעים לפני שאספקת המוצר לידיו הובטחה.
לפוסט הבא: סוגים עיקריים של הסדר תשלום אשראי דוקומנטרי