מהו כתב אשראי דוקומנטרי?
כתב אשראי דוקומנטרי הוא מסמך המונפק על ידי בנק או מוסד פיננסי שנועד להבטיח למוטב, בדרך כלל יצואן או מוכר טובין, כי התשלום של הקונה יבוצע בזמן ובסכום הנכון. כל זאת, בתנאי שהמוצר שנרכש אכן סופק בפועל במקום, בזמן ובכמות הנדרשים.
כתב האשראי הדוקומנטרי הינו ערבות מותנית שמוציא הבנק לדרישת היבואן לטובת היצואן. ערבות זו מבטיחה ליצואן תשלום כל עוד יעמוד בכל ההתחייבויות שהוכתבו בכתב אשראי הדוקומנטרי.
במידה והקונה לא יבצע תשלום, הבנק יידרש לכסות את מלוא סכום הרכישה או הסכום שנותר.
בשל אופי העסקאות הבינלאומיות, לרבות גורמים כמו מרחק, חוקים שונים בכל מדינה וקושי להכיר כל צד באופן אישי, השימוש במכתבי אשראי הפך להיבט חשוב מאוד בסחר בינלאומי.
נקודות מרכזיות שחשוב לדעת
כתב אשראי דוקומנטרי הוא מסמך שנשלח מבנק או מוסד פיננסי המבטיח שמוכר יקבל את תשלום הקונה במועד ובמלוא הסכום.
כתבי אשראי דוקומנטריים משמשים לעתים קרובות בתעשיית הסחר הבינלאומי.
ישנם כתבי אשראי דוקומנטריים רבים ושונים, כולל אחד שנקרא כתב אשראי דוקומנטרי מסתובב.
הבנקים גובים עמלה עבור הוצאת מכתב אשראי.
איך עובד כתב אשראי דוקומנטרי
כתב אשראי דוקומנטרי עשוי להיות בלתי סחיר, ובמקרה כזה הבנק המנפיק ישלם את הסכום אך ורק למוטב או לבנק שנקבע על ידי המוטב שצוין במכתב.
במקרה שכתב האשראי הדוקומנטרי סחיר, הוא ניתן יהיה להעברה והמוטב יהיה רשאי להעביר לצד שלישי את הזכות לקבל את הסכום.
לפני הוצאה של כתב אשראי דוקומנטרי, הבנק המנפיק ידרוש בדרך כלל שעבוד של פקדון במזומן או של ניירות ערך כערובה לצורך הנפקת מכתב אשראי.
הבנקים גם גובים עמלה עבור שירות, בדרך כלל אחוז מסכום מכתב האשראי.
הצדדים המעורבים בעסקת אשראי דוקומנטרי
הבנק הפותח (Issuing Bank) – זהו הבנק המנפיק את כתב האשראי ומתחייב לשלם את סכום האשראי.
המבקש (The Applicant) – זהו היבואן-הקונה המעוניין להבטיח כי התשלום יועבר ליצואן-המוכר רק במידה שיעמוד בכל תנאי כתב האשראי.
המוטב (The Beneficiary) – זהו היצואן-המוכר המבקש להבטיח כי במקרה שיעמוד בתנאי ההסכם בינו לבין היבואן, התמורה עבור המוצר תשולם לו בתנאים שסוכמו מראש.
הבנק המוסמך (The Nominated Bank) – הבנק שנבחר על ידי הבנק הפותח למלא את הדרישות המפורטות במכתב האשראי. במקרים רבים משמש כבנק המודיע.
הבנק המודיע (The Advising Bank) – בנק שהוסמך בידי הבנק הפותח לסחור במסמכים, לשלם למוטב, ולקבל שטרי חליפין. במידה ולא הוסמך בנק מודיע, הסמכויות יישארו בידיו של הבנק הפותח.
הבנק המוסמך והבנק המודיע נמצאים בדרך כלל בארצו של המוטב / יצואן.
לפוסט הבא: סוגים עיקריים של אשראי דוקומנטרי