היצירות המוגנות בחוק זכות יוצרים
סעיף 4(א) לחוק קובע כי זכות יוצרים מגנה, בין היתר, על "יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוסיקלית, המקובעת בצורה כלשהי".
בהתאם לסעיף 1 לחוק יצירה אומנותית כוללת "רישום, ציור, פיסול, תחריט, ליטופגרפיה, מפה, תרשים, יצירה אדריכלית, יצירת צילום ויצירת אומנות שימושית".
אם כן, על מנת שיצירה תזכה להגנה לפי החוק עליה לעמוד במספר תנאים. בין היתר עליה להיות מן הסוגים המפורטים בסעיף 4(א) לחוק.
תנאי נוסף לפי סעיף 4(א) לחוק הוא שהיצירה תהיה "מקורית". דרישת המקוריות אינה מוגדרת בחוק, היקפה שורטט והוגדר בפסקי דין רבים שניתנו בהקשר זה.
צילום תיעודי (דוקומנטרי)
כאמור, אחד מסוגי היצירות המוגנים בחוק זכות יוצרים הוא "יצירת צילום". אחד מסוגי יצירות הצילום הוא הצילום התיעודי (דוקומנטרי). ככלל, צילום תיעודי מנציח רגע אובייקטיבי מסוים שנתפס בעדשת המצלמה, ובכך הוא נבדל מיצירות צילום מבוימות.
בשל אופיו האובייקטיבי של הצילום התיעודי ישנם אלו הסבורים כי צילום תיעודי אינו זכאי לאותה הגנה הניתנת בחוק זכות יוצרים ליצירות אחרות כגון ציור, פיסול ואף צילום מבוים, אשר דורשים, על פי טענה זו, מאמץ רב יותר מהיוצר.
פסק הדין המנחה בענין ההגנה על צילום תיעודי (דוקומנטרי)
בפסק הדין המנחה שניתן על ידי בית המשפט העליון נקבע הכלל שלפיו צילום תיעודי ייבחן, ככל צילום אחר, בהתאם למבחני המקוריות והיצירתיות:
"ככל צילום, יכול גם הצילום התיעודי להיות מושא זכות יוצרים, אם עומד הוא במבחני החוק הרגילים המציבים דרישה מינימאלית של מקוריות ושל יצירתיות. אמנם, הצלם התיעודי אינו מביים את נושא צילומו, אולם אין בכך כדי לשלול קיומן של מקוריות ויצירתיות בצילום התיעודי. אין להלום צמצום המקוריות למעשה של ביום. המקוריות יכולה להתבטא בהיבטים רבים ושונים כמו בחירת התזמון הנכון; בחירת זווית הצילום והתאורה, המרחק מהנושא, מיקוד התמונה, בחירת הרקע לתמונה וטכניקת הצילום; עיצוב הצילום, משחקי האור והצל, ההדגשים המגוונים ועצם בחירת הנושא וסידורו. בכל צילום העומד בדרישת המקוריות המינימאלית קיימת טביעת עינו הייחודית של הצלם. יותר משיש בו בצילום מן המצולם – יש בו מן המצלם. התצלום משקף את המציאות כפי שהיא נראית בעיני רוחו של המצלם. ההתרחשות אינה נושאת עמה "זכויות" ליוצר כל הארץ אך האספקלריה בה נתפשת המציאות – יוצרת את זכויות היוצרים".
ההגנה על צילום תיעודי (דוקומנטרי) בפסיקת בתי המשפט
ואכן, בפסיקת בתי המשפט ניתן למצוא יישום של כללים מנחים אלו על המקרה הנדון בכל מקרה ומקרה.
כך, לדוגמה, בשנת 2015 פסק בית המשפט המחוזי כי צילום תיעודי אשר הנציח את נשיא מצרים אנואר סאדאת מניף את ידיו לשלום בסיום ביקורו בישראל בשנת 1977. למרות שמדובר בצילום אובייקטיבי ובלתי מבוים, בית המשפט קבע כי גם ביצירה תיעודית מעין זו עשויה להיות לצלמים זכות יוצרים וזכות מוסרית וחייב את הנתבע בתשלום פיצוי לתובע בשל הפרת זכותו המוסרית.
עוד בשנת 2015 ניתן פסק דין בתביעה שעסקה בהעתקה של סרטונים שצילם התובע באירועי הפגנות. הגם שמדובר בצילומים תיעודיים, בית המשפט קבע כי אין מחלוקת כי למשיב זכויות יוצרים בסרטונים.
בשנת 2014 ניתן פסק דין בתביעה שעסקה בצילומים של "אוטובוס הדמים" משנת 1978 שבו נרצחו 35 ישראלים ונפצעו 71. הנתבעות, חברות תקשורת ערביות זרות, העתיקו את הצילומים והציגו אותן בשידוריהן. בית המשפט קבע כי הצילומים התיעודיים שיצר התובע הם בגדר יצירה אומנותית הראויה להגנות החוקיות בעניין זכויות יוצרים.
בשנת 2013 ניתן פסק דין שעסק בצילומים של בליינים במועדנים. בית המשפט קבע כי בחירת נושא הצילום וזוית הצילום, "תפישת הרגע", משחקי האור והצל ועיבוד התמונה לאחר הצילום ראויים להגנת חוק זכות יוצרים.
בפסק דין משנת 2009 נדון צילום שצולם במהלך מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 במנחת המסוקים של בית החולים רמב"ם בחיפה ובו נראית צללית זנב מסוק של חיל האוויר ועליו רוכן חייל. בית המשפט קבע כי אין ספק שלא מדובר בצילום בנאלי אלא בצילום אמנותי, למרות היותו בעל אופי דוקומנטרי: "מדובר בצילום ייחודי ומקורי, בעל איכות אסתטית, שצולם בשעת בין ערביים. כישרונה של התובעת בא לידי ביטוי בבחירת נשוא הצילום (הימים היו ימי מלחמה), זווית הצילום, שילוב האור עם הצל ובחירת העיתוי להנצחה. מאחר והתובעת השקיעה מכישרונה ביצירת הצילום, הרי שיש להעניק לה הגנה של זכות יוצרים".
בפסק דין נוסף משנת 2010 נדונו צילומים שהנציחו רגעים מתוך אירועי ספורט (משחקי כדורגל). בית המשפט דחה את הטענה כי צילומים אלו אינם מוגנים וקבע כי "אם תתקבל העמדה לפיה בהעדר ביום של התמונה אין זכויות יוצרים, הרי שלעולם לא יווצרו זכויות יוצרים בצילום עיתונאי ודוקומנטרי, כיון שכל תכליתו של זה הוא לתעד מצב קיים. היכולת "לתפוס את הרגע", לתעד באופן נכון ובזמן הנכון את האירוע המתרחש, אף היא בעלת ערך אמנותי הראוי להגנה"