מכרז הוא מסגרת פורמלית שבה מוזמנים גופים שונים להתחרות ביניהם ולהגיש למפרסם המכרז הצעות אשר לאחר מכן נבחנות זו כנגד.
מכרז נפתח כאשר גוף ציבורי מפרסם הזמנה להציע הצעות, המפרטת את השירות או המוצר המבוקש, תנאים מקדמיים להשתתפות במכרז ("תנאי סף"), התחייבויות המציע, אמות המידה לבחירת ההצעה הזוכה ועוד.
אחד מהתנאים המקדמיים הנדרשים כמעט בכל מכרז הינו דרישה לצרף להצעה ערבות בנקאית בנוסח זהה לנוסח המצורף כנספח למסמכי המכרז.
בהתאם לפסיקת בתי המשפט, תנאי הסף בדבר צירוף ערבות למסמכי המכרז הינו מהתנאים החשובים והמהותיים ביותר במכרזים של גופים ציבוריים. חשיבותה של הערבות נובעת מכך שהיא מבטיחה את רצינותו של המציע במכרז, את חוסנו הכלכלי ואת היכולת להיפרע ממנו בנסיבות המתאימות. היעדר הקפדה על התנאים הנוגעים לערבות הבנקאית יפגע בשוויון שבין המציעים בפועל ובכוח.
לאור חשיבותה של הערבות הבנקאית נקבע כי אי עמידה בתנאי הסף הנוגע לצירוף ערבות בנקאית בנוסח הנדרש מהווה, בדרך כלל, פגם מהותי בהצעה שיש בו, בדרך כלל, כדי להביא לפסילת הצעה. סטיה מהכלל האמור תיתכן במקרים מיוחדים כגון פליטת קולמוס או מקרים אחרים, בהם פעל המציע בתום-לב וחזות המסמך מעידה על דבר הטעות ואין על-כן להיזקק לעניין זה לראיות חיצוניות.
לאחרונה נדונה בבית המשפט המחוזי בנצרת עתירה מינהלית שעניינה פסילת הצעה בשל טעות בתקופת הערבות הבנקאית.
במכרז שפורסם על ידי המועצה האזורית מרום גליל נקבע כי יש לצרף להצעה ערבות בנקאית שתעמוד בתוקף לתקופה של 120 יום מהמועד האחרון להגשת הצעות.
אחת המציעות במכרז צרפה להצעתה ערבות בנקאית אשר עמדה בתוקף לתקופה של 90 יום בלבד מהמועד האחרון להגשת הצעות ועל כן נפסלה הצעתה.
בית המשפט לעניניים מינהליים דחה עתירה שהגישה מציעה זו כנגד פסילת הצעתה באומרו כי "פגם בערבות שעניינו קיצור תקופת הערבות הבנקאית מזו שנקבעה במסמכי מכרזים… פגם מעין זה הינו מהותי שיש בו כדי לפסול הצעה". בית המשפט התבסס בפסק דינו על פסק דין שניתן על ידי בית המשפט העליון בשנת 1987 שבו נקבע כי פגם בתקופת הערבות הבנקאית "זהו פגם היורד לשורש העניין, שכן הוא פוגע בשוויון שבין המשתתפים – בין הפוטנציאליים ובין שהשתתפו בפועל במכרז".
בית המשפט קבע עוד כי גם בהנחה שהעותרת פעלה בתום לב וטעתה, עדיין טענה זו לא תעמוד לימינה, שכן גם את הקיצור בתקופת הערבות מזו שנדרשה בתנאי המכרז נבע מטעות בתום לב, הרי שאין הדבר מכשיר את הפגם, ואין בכך כדי להוות חריג לפסלות ההצעה מחמת ערבות פגומה.
בית המשפט קבע עוד כי גם העובדה כי העותרת תיקנה את הפגם וצירפה ערבות מתוקנת מספר ימים לאחר המועד האחרון להגשת ההצעות למכרז ואף לאחר פתיחת ההצעות, אין בה כדי להכשיר את הפגם, שכן אין משתתף במכרז רשאי לשנות את סכום הערבות לאחר חלוף המועד להגשת ההצעה. שינוי כאמור יש בו כדי לפגוע בתנאי המכרז ובעקרון השוויון המונח ביסוד דיני המכרז.