אחריות אישית של מנהל בחברה להפרת זכות יוצרים – כללי
תביעה בשל הפרת זכות יוצרים או זכות מוסרית הינה תביעה נזיקית.
בדיני הנזיקין אחריותו האישית של נושא משרה בחברה אינה מושפעת מעצם היותו נושא משרה בחברה – האחריות האישית מוטלת על האורגן על פי קני המידה הרגילים להטלת אחריות במשפט האזרחי. במילים אחרות, אחריותו האישית של האורגן תיבחן על פי דיני הנזיקין ובמידה ותוכח אחריותו, לא תהיה משמעות לעובדה שהוא נושא משרה בחברה.
יחד עם זאת, עקרון האחריות האישית של האורגן פועל גם לכיוון השני. היינו, עצם העובדה כי חברה ביצעה עוולה אינה מצמיחה אוטומטית את המסקנה כי מוטלת אחריות על האורגן. "…כשם שמי שמשמש כאורגן של חברה אינו חסין מפני אחריות בנזיקין על פעולותיו כאורגן, כך גם לא יהיה נכון לומר, כי בשל מעמדו האמור מתרחבת ומתפרשת אחריותו מעבר לתחומי האחריות, שהותוו בפקודת הנזיקין…".
אחריות אישית של מנהל בחברה להפרת זכות יוצרים – החוק
בכדי להטיל אחריות אישית על מנהל בחברה להפרה של זכות יוצרים או זכות מוסרית יש להצביע על מקור חוקי המטיל עליו אחריות לגביה נטענת ההפרה.
מקור חוקי כזה קיים בסעיף 63 לחוק זכות יוצרים שקובע כך:
אחריות נושא משרה בתאגיד
63. (א) נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה מהעבירות המפורטות בסעיף 61 (בסעיף זה – עבירה) בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו; הפר את חובתו האמורה, דינו – הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין.
(ב) נעברה עבירה בידי תאגיד או עובד מעובדיו, חזקה היא כי נושא המשרה הפר את חובתו לפי סעיף קטן (א), אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שניתן כדי למלא את חובתו האמורה.
(ג) בסעיף זה, "נושא משרה" – מנהל פעיל בתאגיד, שותף, למעט שותף מוגבל, ופקיד האחראי מטעם התאגיד על התחום שבו בוצעה העבירה.
אחריות אישית של מנהל בחברה להפרת זכות יוצרים – הפסיקה
באופן מפתיע, ולמרות ריבוי ההפרות של זכות יוצרים וזכות מוסרית במדינת ישראל, ניתן מספר מועט של פסקי דין בנושא סעיף 63 לחוק זכות יוצרים.
בשנת 2012 ניתן פסק דין שעסק בהשמעת של יצירות מוקלטות במקום עסק. התביעה הוגשה כנגד שתי חברות ומנהלן, אשר טען כי אין להטיל עליו אחריות אישית מאחר שפעל בשם החברות ולא כאדם פרטי. בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי מאחר שהמנהל עמד מאחורי החברות ונתן את ההוראות בכל הנוגע למעשים שעמדו בבסיס התביעה, נמנע מלנקוט אמצעים למניעת ההפרה ודחה את כל פניותיה של התובעת להפסקת ההפרה, יש לראותו כמי שהיה מעורב אישית במעשי ההפרה ונושא באחריות אישית לביצועם.
בשנת 2013 ניתן פסק דין שעסק בהשמעה של יצירות מוקלטות ברשת חנויות. בית המשפט קבע כי מי שמשמש כבעלים ו/או בעל השליטה ו/או המנהל של רשת החנויות נושא בנטל להוכיח שאין לו אחריות מכוח סעיף 63 (ב) לחוק זכות יוצרים.